Banff National Park

Banff National Park is zonder twijfel het bekendste park van Canada. Zodra we het park binnenreden kregen wij het ene hoogtepunt na het andere te zien. Het park bestaat sinds 1885 en is daardoor ook het oudste park van Canada. Het gevolg is een ongerepte en wondermooie natuur midden in de Rocky Mountains. Het dorpje Banff is met een hoogte van 1384 meter het hoogst gelegen dorpje van heel Canada. Met zoveel dingen te doen en te zien was binnen blijven geen optie!

Peyto Lake

Een tijdje na het binnenrijden van Banff National Park kom je Peyto Lake tegen. Geloof het of niet, maar het meer is zelfs nog blauwer wanneer je het met je eigen ogen kan zien. Een korte wandeling brengt je naar een houten platform waar je een eerste zicht hebt. Wandel nog verder omhoog naar het minder toeristische uitzichtpunt genaamd “Bow Summit”. Velen zeggen dat dit één van de mooiste uitzichten is in de Rocky Mountains.

Herbert Lake

Veel meer dan onze benen stretchen hebben we hier niet gedaan. Het meer bevindt zich vlak naast de snelweg en we dachten om eens tot aan de oever te wandelen. Ik heb zeker al op minder mooie plaatsen langs de snelweg gestopt.

Lake Louise

Het meer is één van de bekendste postkaartjes ter wereld. Je hebt Banff National Park niet helemaal beleefd, als je hier niet geweest bent. De mooiste dingen op aarde zijn meestal ook het meest toeristisch, waardoor wij ervoor kozen om heel vroeg in de morgen al richting Lake Louise te vertrekken. Op die manier hadden we het meer voor onszelf, en konden we bovendien een supermooie zonsopgang meemaken. Eveneens vermeden we het massatoerisme dat vanaf 6h30 met de eerste toeristische bussen arriveert.

Moraine Lake

Slechts 14 kilometer van Lake Louise bevindt zich dat andere zeer bekende gletsjermeer. Gelegen in een vallei met de epische naam ‘Valley of the ten peaks “, lijkt het zicht te mooi om écht te zijn. Het turquoise water is een spiegel waarin je de besneeuwde bergtoppen van de achterliggende pieken kan zien. Eigenlijk moet je er een tweede keer geweest zijn om alles in je te kunnen opnemen. Misschien moeten we gewoon nog eens teruggaan dan..

Begeef je naar de iets hoger gelegen rots voor de beste uitzichten over het meer. Op een hoogte van 1885 meter is het niet zo eigenaardig dat de achterliggende rotsen bijna volledig bedekt zijn met sneeuw in hartje zomer.

De Lakeshore Trail brengt je verder langsheen de oever van het meer. Je passeert onder andere de barak waar de 2 persoonskano’s tegen 100 dollar per uur worden verhuurt. Wij liepen stilletjes door naar de onbetaalbare, maar gelukkig toch gratis uitzichten van het meer.

Consolation Lakes Trail

De 2,7 km lange wandeling naar Lower Consolation Lake was niet moeilijk en bijna volledig in bebost gebied. Zelden moesten we zo weinig inspanning leveren voor zo een mooi uitzicht.  Het was nog steeds vroeg in de ochtend (na de zonsopgang aan Lake Louise was dit de volgende halte) waardoor we de natuur in volle actie konden beleven.

Na ongeveer 2,5 km kom je uit het bos en heb je een volledig uitzicht op de vallei. De laatste 200 meter tot aan het water is het klimmen over een hele hoop losse rotsblokken die doorheen de jaren naar beneden zijn gevallen. Af en toe hoorden we de echo’s van een minilawine in de verte. Het water was ijskoud, maar dat zorgde voor het meest heldere water dat ik tot op dat moment gezien had. Al snel hadden we door dat we niet alleen waren..

Wildlife in Banff National Park

Het is niet moeilijk om Wildlife te spotten in de Canadian Rockies. Veel dieren gaan langs de weg op zoek naar bessen en andere lekkere vruchten, waardoor je heel vaak je auto zelf niet uit hoeft te stappen. Vooral beren langs de weg veroorzaken vaak enorme files van toeristen die halsoverkop en in het midden van de weg stopten voor die perfecte foto. Ook wij hebben grotendeels op die manier beren kunnen spotten! Daarnaast zie je s’ochtendsvroeg en bij het ondergaan van de zon kariboe, hert en eland.

Banff

Ook al leeft het dorpje Banff voornamelijk van toerisme, wij vonden de drukte heel goed meevallen. Als deel van het nationaal park, is ook het dorpje beschermd en weet het haar culturele erfenis goed te beschermen.

Uiteraard heb je een uitgebreid gamma aan activiteiten die dagelijks georganiseerd worden. Wij wouden de beste deals qua prijs-kwaliteit wat nooit makkelijk is in toeristische gebieden. Gelukkig kregen we via Lize enkele goede deals bij Banff Adventures , waar je echt terecht kan voor alle activiteiten in de grote omgeving van Banff. Op gebied van kwaliteit waren zij voor ons sowieso nummer 1. Meer over hun topactivieit Raften vindt je bij onze post over Yoho National Park.

Kanoën op de Vermillion Lakes

Vlakbij de dorpskern van Banff bevindt zich de Banff Canoe Club. Supertoffe gasten die de job van hun leven hebben en maar één doel: ons een leuk kanotochtje bezorgen. Een kleine inspanning bracht ons stroomopwaarts de Bow River tot aan de Vermillion Lakes! Deze meren zijn gekend door de waterplanten die floreren op het meer en worden daardoor overdadig gefotografeerd. Het mooiste uitzicht had je richting de berg aan de andere kant van het meer die heel hard leek op de thuis van Simba: ‘king of pride rock’

Genieten op een dakterras

Wanneer in Banff moet je nagenieten van je heerlijke dag op een dakterras in het midden van het dorpje. Je zicht wordt niet belemmerd door huizen in het centrum van de stad, maar je hebt wel de gezelligheid die je in Banff kan terugvinden. Bovenop het uitzicht kregen we bovendien ook nog eens een lokaal biertje genaamd ” Kokanee” Moesten we zorgen hebben, zouden we die op zo een moment makkelijk even vergeten.

Het grote dakterras bevindt zich bovenop de Rose and Crown wat meteen ook de oudste pub van heel Banff is. Het is jammer dat het personeel niet zo vriendelijk was tegenover toeristen. Meteen ook de eerste en enige keer dat dit bij ons voorviel tijdens ons verblijf in Banff.

Op zoek naar een campingplaats

De eerste twee nachten was alles volzet en konden we geen campingplaats bemachtigen in Banff National Park. We waren daardoor genoodzaakt om richting Yoho National Park te rijden, waar we zelfs dichterbij topatracties zoals Moraine Lake en Lake Louise sliepen! Meer daarover vind je terug in onze blogpost over Yoho National Park.

De derde nacht hadden we geluk, en was er een plaatsje vrij op camping Two Jack Main, 11 km verder dan Banff. Bij het aankomen op de camping werd ons meteen verteld dat twee uurtjes geleden nog een zwarte beer rondliep op de camping en dat we voorzichtig moesten zijn met ons eten. Pauline was alvast niet gerust en besloot een omheining rond onze tent te spannen. Wij hadden alvast geen last van beren die nacht, dus we moeten wel concluderen dat dit een prima oplossing is tegen hongerige beren!

Banff Upper Hot Springs

De naam zou eigenlijk veranderd moeten worden naar Hot Tub in plaats van Hot Springs aangezien er maar 1 bad van 25 vierkante meter aanwezig is. Het water is zo’n 40 graden wat te warm is in de zomer, maar wel aangenaam moet zijn in de winter. Er is veel te veel volk aanwezig waardoor het geen aanrader is, maar het is natuurlijk altijd prettig om even te baden in warmer water.

Tijdens het baden konden we veel rook van de nabije bosbranden zien. Vooral in Jasper National Park ondervonden we problemen, terwijl in Banff voornamelijk het zicht werd geblokkeerd door de vele rook. Reizigers rondom Banff hadden echter meer pech, en sommige delen van het park werden gesloten.