Jasper National Park

Eindelijk was het zover, we stonden op het punt om ons eerste nationale park te ontdekken. De Canadezen zelf zijn apetrots op hun Rocky Mountains. Bij het vertellen van onze plannen heeft elke Canadees en medereiziger ons met open mond en glanzende oogjes bevestigd dat we een mooie tocht voor de boeg hadden. Zelf aarzelen de Canadezen in het weekend dan ook niet om Jasper, Banff of Yoho Nationaal park te bezoeken! Meer over Banff & Yoho kan je in een latere post lezen, nu laten we je graag Jasper National Park zien!

Op weg naar Jasper

Je kan Japser National Park bezoeken vanuit Calgary of vanuit Vancouver. Vanuit Vancouver vonden wij een deal via transfercar, een website waar auto’s opstaan die terug moeten geraken vanwaar zij gehuurd werden. Wij houden van transfercar omdat je als wederdienst de auto een paar dagen gratis mag huren wat ons heel wat Canadese dollars uitspaarde. Hier links zie je onze ‘skippy’ de huurauto.

Wijnland Canada

De weg van Vancouver naar Jasper heeft heel wat mooie dingen te bieden. Een kleine omweg leidde ons langs Kelowna, waar je één van de 29 unieke wijngaarden kan bezoeken en hun wijnen kan degusteren à volonté!

Waar rook is, is vuur

We werden verplicht om onze 2de nacht door te brengen in het mini dorpje Little Fort aangezien de weg werd geblokkeerd door gigantische bosbranden. Teruggaan was geen optie omdat ook daar brand was uitgebroken en duizenden mensen moesten evacueren. De volgende dag werden we wakker met een laagje as op onze tent. We kregen bericht dat we mochten voortrijden, en al snel werd de rookpluim groter. Bij het passeren van het rampgebied zagen we met onze eigen ogen de ravage die de brand veroorzaakte. Enkel een rivier zorgde ervoor dat de weg vrij bleef voor doorgaand verkeer.

Gratis toegang in 2017

We kwamen geen problemen meer tegen en al snel reden we Jasper National Park binnen. Voor haar 150ste verjaardag heeft Canada besloten om alle bezoekers gratis toegang te verlenen. Je krijgt je eigen discovery pass aan de inkom van elk nationaal park! Wij bestelden hem reeds op voorhand via deze website waardoor we zonder problemen konden doorrijden aan de controlepost!

Welkom in Jasper

Het bergdorpje Jasper is net zoals de rest van het het nationale park beschermd. Wij spendeerden er een paar uurtjes om de winkeltjes te bezoeken en inkopen te doen voor de komende 4 dagen in het nationaal park! In het bezoekerscentrum in het centrum kan je terecht voor meer info over hikes en toffe plaatsen om te bezoeken. Voor ons keken zij even na waar er nog vrije campingplaatsen waren aangezien wij niets gereserveerd hadden. Vooral in de periode dat wij er waren kon je heel wat informatie terugvinden over de situatie rond bosbranden en waar er recentelijk beren gesignaleerd werden in het park.

Op zoek naar een slaapplaats

De eerste nacht in Jasper besloten we op de overflow camping te blijven slapen. Enkel uitgerust met een WC is dit stuk grond speciaal ingericht voor bezoekers die geen reservatie konden krijgen op de andere campings. Totaal onvoorbereid behoorden wij tot de doelgroep van mensen zonder campingplaats. Door de drukte die 150 jaar Canada met zich meebracht waren wij echter niet de enigen! Doorheen onze hele reis in Noord-Amerika zul je zien dat we elke dag weer opzoek moeten gaan naar een slaapplaats. Onze plannen wijzigen immers constant waardoor wij onze slaapplaats niet op voorhand kunnen reserveren.

De tweede en de derde nacht hadden we meer geluk en op camping Wapiti had net iemand zijn verblijf geannuleerd toen wij er in de ochtend langskwamen. Ook de volgende ochtend was er net een annulatie en mocht ons tentje blijven staan op hetzelfde gezellig plekje.

Tip: 

Zelfs wanneer je geen camping hebt gereserveerd moet je absoluut persoonlijk even langsgaan op verschillende campings. Veel mensen leggen 3 tot 6 maanden op voorhand al hun campings vast voor de hele reis. Men heeft tot 48h op voorhand de tijd om zijn verblijf te annuleren waardoor vele mensen éénmaal in het park gaan kiezen op welke camping zij effectief willen verblijven. Het gevolg is dat 10% van alle reservaties op het laatste moment wordt geannuleerd waardoor er dagelijks minstens 20 campingplaatsen vrijkomen per camping . Met wat geluk is er ééntje voor jou bij!

Hiking rond Jasper

We konden niet wachten om met onze eigen ogen te ontdekken waar Jasper zo gekend voor is. In plaats van één grote hike te doen besloten we om twee van de mooiste wandelingen te combineren in één dag. Samen zijn ‘Old Fort point’ en ‘Valley of the five Lakes’ ongeveer 8,5 km lang wat een mooie opwarming is voor de volgende dagen in de nationale parken. Mispak je niet aan het hoogteverschil (130m en 66m) wat vooral “Old Ford Point” uitdagend maakt. Reken zeker voldoende tijd aangezien je onderweg een heleboel mooie stopplaatsen tegenkomt! (en vergeet geen zwemgerief op een zonnige dag)

Old Ford Point

Valley of the Five Lakes

Maligne Canyon

Het was een Belg die de canyon ‘la traverse Maligne” benoemde nadat zijn paarden door de Maligne Rivier werden meegesleurd in 1846. Dit betekent zoveel als “De kwaadaardige oversteek”. Momenteel kan men op 6 verschillende plaatsen de soms wel 50 meter diepe canyon oversteken.

Er is een hike van 4,4 kilometer round trip die zeker de moeite waard is. Deze gaat helemaal to aan fifth bridge. Moest je geen tijd of zin hebben om de volledige hike te doen, wandel dan zeker tot aan second bridge, waar zich de mooiste uitzichten bevinden.

Medicine Lake

Na een kleine hike rond Maligne Canyon besloten we om te lunchen aan Medicine Lake. Er is een stop aan het meest westelijke punt van het meer waar je de mooiste uitzichten hebt over het gigantische meer. Moest je na November terugkomen is de kans groot dat het meer volledig droog is, doordat er geen water meer via de bergen naar het meer vloeit!

Maligne Lake

Wij hebben enorm goede dingen gehoord over Maligne Lake en het loont de moeite om er een kleine 100 kilometer voor rond te rijden. Maligne Lake is het tweede grootste meer ter wereld en wordt gevoed door de gletsjers rondom het meer. Sneeuw en bergen achter een superblauw meer zorgen meestal voor mooie fotos. Wij wouden nog een stap verder gaan en besloten het meer op te gaan per kano (50 CAD per uur) waardoor we een nog veel mooier uitzicht kregen op de supermooie omgeving.

Op de terugweg moesten we een stop maken om dag te zeggen tegen de chipmunks. De chipmunks op deze stopplaats waren het waarschijnlijk gewoon om gevoederd te worden. Dit is eigenlijk gevaarlijk omdat zij hierdoor tam worden, en niet meer op zichzelf in de natuur kunnen overleven! Hoe dan ook waren ze wel erg fotogeniek!

Wapiti Campground

Bij het terugkeren naar onze tent zagen we dat we bezoekers hadden. Toen we incheckten op deze kampplaats werd er al gewaarschuwd dat er die ochtend een beer was gespot. Wij mochten echter genieten van een volledige kudde elks. Een elk wordt ook wel eens Wapiti genoemd, het is één van de grootste soorten in de familie van het hert. De hoge geluidjes die ze produceren zijn eerder schattig dan angstaanjagend. Geen dier om bang van te zijn,  als je ze met rust laat doen ze geen vlieg kwaad.  Zo plots dat ze opdoken, waren ze echter ook weer verdwenen. Terug op pad met de volledige kudde. Dat is pas een extraatje om aan te kunnen bieden op een camping.

Athabasca Falls

Gelegen vlakbij de snelweg is het de ideale gelegenheid om de beentjes even te strekken! Athabasca Falls bevindt zich zelf vlak aan de parking waardoor je zelf niet veel moeite moet doen om de 23 meter hoge waterval te bezichtigen.

Sunwapta Falls & Tangle Creek Falls

Beide watervallen liggen eveneens op de weg tussen Lake Louise en Jasper.

Sunwapta Falls vonden we iets minder mooi als de Athabasca Falls maar zeker wel de moeite! Een korte hike bracht ons meteen naar de waterval. Wat wij niet hebben gedaan is de hike naar het benedenpunt, maar twijfel zeker niet als je een waterliefhebber bent!

Tangle Creek Falls kan je zelfs vanuit de wagen zien wanneer je hier voorbij rijdt. Komende van Lake Louise bevindt de waterval zich aan de rechterkant vlak nadat je de Glacier Skywalk passeert.

Icefields Parkway

De weg van Jasper naar Lake Louise is één van de mooiste ter wereld. Tijdens de 299 kilometer lange route kan je meer dan 100 gletsjers spotten op de bergketens rondom. Net die dag dat we vertrokken was het heel bewolkt waardoor we niet veel gletsjers konden zien en we besloten om een camping te zoeken. De volgende dag was alweer een perfecte dag met een perfect zicht op de bergtoppen rondom de vallei.

Wilcox Creek Campground & Wilcox Pass Trail

Omdat het nog vroeg was besloten we een hike te doen nog voor we het kampvuur aanstoken. De Wilcox Pass Trail bevindt zich aan de ingang van onze camping en geeft ongelooflijk mooie uitzichten op de Athabasca Gletsjer. De hike is 8 km heen en terug maar na 2,2 km wordt je reeds beloond met het mooiste uitzicht. Wij besloten hier even te blijven kijken naar die reusachtige bergketens rondom ons en te beseffen hoe klein we dan toch zijn.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *