De mooiste vallei van Colombia

Hebben jullie ooit gehoord van Machu Picchu, de Galagapos eilanden en de watervallen van Iguazu? Natuurlijk wel! Voor ons mag dit rijtje absoluut aangevuld worden door de Cocora Vallei. Colombia wordt door Lonely Planet op de tweede plaats gezet in de lijst van te bezoeken landen in 2017 en terecht. De Cocora Vallei en omliggende dorpjes Salento en Finlandia zijn adembenemend mooi en worden nu al gezien als tweede belangrijkste toeristische regio na Cartagena. De mooiste vallei van Colombia is tegenover andere toeristische hoogtepunten nog relatief onbekend, waardoor de prijs laag is en jouw ervaring uniek. Kijk hieronder hoe wij het naar onze zin hadden en boek daarna zo snel mogelijk een vlucht richting Colombia!

BEZIENSWAARDIGHEID

ACAIME KOLIBRI BOERDERIJ

DE BLOEMENTUIN

COCORA VALLEI

HET NEVELBOS

DE MOOIE BINNENSTAD VAN SALENTO

SLAAPPLAATS

HOSTEL ARTVELEZ

HIKING

COCORA VALLEI KORTE LUS – 2H

COCORA VALLEI LANGE LUS – 6H

MIRADOR VAN SALENTO

ACTIVITEITEN

PAARDRIJDEN

SOUVENIERS SHOPPEN

KOFFIEPLANTAGES

AMBACHTEN AAN HET WERK

SALENTO

Een dag in Salento

Salento is voor velen het vertrekpunt richting Cocora Vallei, koffieplantages en Los Nevadas Nationaal Park. Het kleine dorpje leeft van toerisme, waardoor je wordt behandeld als de meest welgekomen gast. De hoofdstraat richting Mirador herbergt souvenierwinkeltjes, restaurants en brasserietjes. Voor ons bestond ons dagje in Salento grotendeels uit souveniers uitkiezen terwijl we genoten van de wondermooie architectuur in de historische binnenstad.

Mirador van Salento

Mirador is de spaanse vertaling van uitzichtpunt en komt niet alleen in Salento voor. Colombianen en bij uitbreiding Zuid-Amerika houdt ervan om op de hoogste nabijgelegen berg een enorm kruis of enorme Jezus Christus te plaatsen. Steeds weer kunnen we hier mooie foto’s maken van de soms spectaculaire panoramauitzichten. Vergeet echter niet je camera mee te nemen zoals wij deden… Gelukkig hadden we nog een kiekje met onze gsm gemaakt. De Mirador van Salento is uniek door het prachtige Andesgebergte dat zich rondom Salento uitstrekt.

De koffieregio van Colombia

Salento bevindt zich midden in de beruchte koffiedriehoek van Colombia. Doorheen de 20ste eeuw werd koffie het belangrijkste exportproduct van Colombia en hierin heeft Salento zeker zijn steentje bijgedragen. Voor velen wordt Colombiaanse koffie geroemd als de beste koffie ter wereld en terecht. Er zijn verschillende fincas waar je meer te weten kan komen over de geschiedenis en productie. Als bonus krijg je het geweldige uitzicht op het Andesgebergte erbovenop.

Finca Cafetera Don Elias

Velen kiezen voor de nabijgelegen koffieplantage Ocasi, maar wij stapten net iets verder uit bij organische plantage Don Elias. Je krijgt een volledige rondleiding door het domein inclusief spectaculaire uitzichten. Het hele proces wordt zeer goed uitgelegd zonder dat het te langdradig wordt .Vragen worden met gusto beantwoordt, en eindigen gebeurt met stijl en een tas heerlijke koffie. Dieter houdt niet zo van koffie, dus voor hem was het even slikken, maar Pauline kon er wel van genieten. Colombianen zijn er trots op dat hun koffie van zichzelf al zoet is. Ze geven dan ook meestal geen suiker bij de traktatie.

Colectivos vertrekken elk uur vanaf het centrale park en vragen 3000 COP per rit. Je kan de 5km ook wandelen, maar wij vonden andere wandelingen mooier. Onze hostel waarschuwde ons bovendien voor enkele boefjes die toeristen overvielen met motor {November 2017}

VALLE DE COCORA

De Lange Lus - 6h wandelen in de vallei

We werden een paar keer aangesproken door personen die ons de toer probeerden te verkopen. Wat zij dan aanbieden is een gids en privaat transport, aangezien je de vallei gratis kan bezoeken! Geloof ons als we zeggen dat het heel gemakkelijk is om de Cocora vallei op je zelf te bezoeken. Hou dus die extra centjes die je aan de gids zou betalen bij en trek zelf op avontuur.

Start vroeg

Wij raden aan om zo vroeg mogelijk te beginnen aan de hike. Het wordt redelijk druk vanaf 10h en het is leuk om wat rust te hebben voor de grote menigte toekomt. Als je zoals ons in december Colombia bezoekt is er kans op nademiddagse buien. Je wilt dus voor 15h terug in Salento zijn om niet kleddernat toe te komen.

moeilijkheidsgraad

De eerste collectivo vertrekt om 7h30 aan het centrale park. Voor 3800 COP rij je 30 minuten mee richting het gehucht Cocora dat eveneens de ingang is tot de Cocora Vallei. Wij kregen om 7h een groep van 6 personen bijeen en bestelden een private collectivo voor 31000 COP. Het is mogelijk om de 11KM richting Cocora te wandelen, maar de hike die wij in het vooruitzicht hadden vonden wij al voldoende voor één dag.

Het Nevelbos

De collectivo stopt aan het begin van de pad die je 6h lang doorheen de mooiste vallei van Colombia leidt. Het eerste uur wandel je tussen uitgestrekte koeienvelden met de eerste Wax palmbomen reeds in de achergrond zichtbaar. Deze zelfde paden worden ook gebruikt door paarden en koeien waardoor je steeds creatief op zoek moet gaan naar alternatievere drogere routes. Ook al doe je nog zo erg je best, modder zal deel worden van je schoenen! Je kan je er dus beter op voorzien.

Al snel leidt de rivier Quindio je in een uitgestrekt nevelbos waar vogels heer en meester zijn, maar waar ook een zeldzame beer, puma of tapir ver weg van de toeristische paden leven. Hier is het aangemaner wandelen langsheen de rivier en brugsjes sturen je van de ene naar de andere kant.

ACAIME Kolibri Boerderij

Na ongeveer 3h wandelen aan een normaal tempo bereik je een splitsing. Meteem zie je een bordje staan dat je richting Acaime wijst. Het is slechts 20 minuten wandelen waarna je terugkeert via dezelfde route. Bijgevolg kan je eveneens verkiezen om links aan te houden wanneer je minder tijd hebt, of als je niet zo van kolibris houdt. Heb je toch de tijd willen wij je aanraden om rechts af te slagen zodat je net als ons ‘hey’ kan zeggen tegen onze nieuwe vrienden. Het is één van de kleinste vogelsoorten ter wereld, soms te snel om te kunnen fotograferen. Je betaalt er een kleine inkom prijs, maar in de plaats krijg je een gratis drankje naar keuze en een propere toilet. Wij kozen voor warme chocomelk waar ze een lokale kaas in droppen, een typisch drankje van de regio.

Bloemenboerderij

Vanaf de splitsing is het een klein uurtje klimmen naar het hoogste punt van de wandeling. Als je geluk hebt is het niet bewolkt en heb je een wondermooi uitzicht op de pieken van het Andesgebergte. Het is mogelijk om hier je lunch op te eten, na je verplichte foto van het uitzicht.

TIP = Doe de wandeling achterstevoren en begin met de Cocora Vallei om dit steile stuk over te slaan. De weg naar de bloemenboerderij is veel minder steil, maar let wel op dat het dalen in dit geval steiler zal verlopen.

COCORA Vallei

Het laatste stuk gaat bergaf tot aan de ingang en is ook het mooiste! Na 4h hiken krijg je de eerst zichten op de 60 meter hoge Wax palmbomen. Zo mooi zijn ze dat men hen heeft uitgeroepen tot nationale boom van Colombia. Na een tijdje zit je middenin het bos van wax palmbomen en heb je een heel ander uniek uitzicht op de vallei. Vervolg je weg en laat je verbazen door de mooiste vallei van Colombia.

Korte Lus - Rechtstreeks naar de Cocora Vallei

De collectivo zet je af aan het begin van de wandeling van 6h, de weg die rechts naar omlaag richting rivier draait. Negeer iedereen die deze wandeling neemt en blijf de weg rechtdoor volgen. Op een gegeven moment zie je een poortje aan de rechterkant dat je naar de wax palmbomen in de verte leidt. Vervolg de weg tot je de wax palmbomen achter je hebt gelaten. Om terug bij de busjes terecht te komen neem je gewoon dezelfde weg terug.

Dezelfde collectivos vertrekken iets verder verwijderd van de ingang waar de wandeling vertrekt. Collectivos vertrekken op het half uur om het uur. Wij namen de collectivo terug om 15h30 nadat we deze van 14h30 op het nippertje misten. Alle collectivos brengen je terug naar de centrale markt van Salento.

LEES MEER!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *