BAKKERIJ Santa Clara

Deze bakkerij kregen we aangeraden door “Three Monkey Hostel” waar wij onze eerste drie nachten verbleven in Antigua. Wij konden de lekkernijen al ruiken vanaf het moment dat we de deur uitstapten. Bij elk “hongerke” of “goestingske” gingen we nieuwe dingen uit proberen. Onze favoriet is de Cheesecake, zonder twijfel!

Het was niet onze gemakzucht die ons naar de bakkerij lokte. De uitstekende verhouding tussen topkwaliteit voor een lage prijs maakt deze bakkerij een extra bezienswaardigheid op je lijstje. Zelfs wanneer wij een week later aan de andere kant van de stad verbleven maakten wij met plezier de wandeling richting Bakkerij Santa Clara!

CAFETERIA De La Merced

Zonder de aanwezigheid van Santa Clara zou Cafeteria De La Merced meteen de nummer 1 bakkerij van Antigua zijn voor ons. Een honger groot of klein, wij konden hier terecht voor een snack of indien nodig een degelijk ontbijt. Sommige dingen zagen we hier voor het eerst, MAAR we hadden ons voorgenomen om alles uit te proberen. Bij elke pauze op onze school ‘Don Pedro’ (waar we Spaans leerden) vonden we onze weg naar deze bakkerij, het was toch zo dichtbij.

Kom meer te weten over onze school ervaring in onze ‘Spaans leren in Antigua’ post. Onze favoriet? Het taartje dat je op de foto kan terugvinden, opgevuld met heerlijke abrikozen gelei. Profiteer van deze twee bakkerijen aangezien zij voor ons niet te overtreffen waren in Centraal – Amerika.

CREPERIA Luna De Miel

Wanneer je Luna De Miel op een zondag wil bezoeken raden we je aan op tijd te komen. Mensen uit alle delen van Antigua zien dit als de ideale activiteit in het weekend waardoor het snel vol raakt. Wij geven ze meer dan gelijk aangezien eten altijd leuk is, zeker wanneer het overheerlijk is. Voeg daaraan een gezellige atmosfeer toe met een leuk gezelschap en je eindigt in onze top 7!

Pauline koos als zoetebek vastberaden voor een crêpe met slagroom en aardbeien in een botersausje. Dieter besloot om één van hun beste en meest aanbevolen crepes uit te proberen: Geitenkaas, spinazie en pijnboompitten. In deze fase van de reis zou Dieter altijd voor geitenkaas kiezen. Het is toch zo zeldzaam terug te vinden in Centraal – Amerika! Onze beide crêpes bevinden zich rond een prijs van €5 en zijn eigenlijk perfect te delen met een andere persoon. Overheerlijke crêpes en goed gevulde borden maken Luna De Miel geliefd bij de lokale bevolking en favoriet van de meeste toeristen. Geen fan van crêpes? Geen enkel restaurant is gemaakt voor iedereen.. Maar Luna De Miel biedt daarentegen salades, wafels en ijscoupés aan. Geen zin in eten? Probeer dan één van de vele soorten smoothies, cocktails en de befaamde pastis de Marseille, rechtstreeks geïmporteerd uit Frankrijk!

The Snug

Wij hadden iets te vieren en vonden dat het wel iets meer mocht zijn die avond. Voor ons betekent dit niet sjieker of uitgebreider maar vooral specialer. Irish Pub The Snug is een gezellige kroeg die zich bevindt in één van de vele koloniale gebouwen in het centrum van Antigua. Moeilijk te vinden is het niet aangezien de ambiance al van ver te horen is. Een gigantische deur staat symbolisch steeds wagenwijd open. Een “Traveller’s menu is terug te vinden op de muur. De menu is ontwikkeld door en voor reizigers met als gevolg dat je hier zeer budgetvriendelijk kan eten. Wij gingen alvast voor de veggieburger met frietjes en het broodje met gegrilde kip.

Overtuigd? Probeer dan op vrijdagavond – zondagavond te gaan aangezien de muziekgroep Gatos Fugitivos je de beste tijd van je leven garanderen. Nadien blijf je nog even hangen om de verschillende types alcohol uit te proberen. De zitmogelijkheden zijn beperkt dus mogelijks zal je een plaatsje op de dansvloer moeten zoeken.

Central Market

Wij hadden een hele voormiddag uitgereikt om de Central Market te bezichtigen en dit bleek niet voldoende te zijn. We begonnen op de hoofdweg en besloten dan om te verdwalen in de vele straatjes die vanaf de hoofdader hun weg banen naar het onbekende. Naast verschillende kruiden, fruit, bonen, rijst, mais, groentjes en ook levende dieren heeft “El Mercado Central” werkelijk alles wat je nodig hebt in het leven. Je begrijpt wel dat we alle beschikbare tijd nodig hadden om de markt helemaal te verkennen.

Pauline ging op zoek naar nieuwe schoenen, een nieuwe handtas en een nieuwe hoed. Uiteindelijk was het aanbod te groot en kon ze niet kiezen.. We waren al wat beter bekend met de markt en Dieter besloot om een lokale delicatesse uit te proberen. Het ritueel genaamd “Ojo del Torre” zou volgens de lokale bevolking een wondermiddel zijn tegen blindheid en een slecht zicht. Eerst moet je jezelf een weg banen naar het uiteinde van de markt waar het vlees verwerkt wordt. Je vraagt om een stierenoog bij één van de slagers en vraagt om een versgeperst fruitsapje bij één van de barretjes. Ze snijden het stierenoog voor je open waarna je het stierenoog uit zijn omhulsel zuigt en wegdrinkt met je fruitsapje. Eet smakelijk!

TAQUERIA El Farol

In dezelfde straat als bakkerij Santa Clara bevindt zich een andere culinaire favoriet van ons. Voor iets meer dan €1 krijg je 3 taco’s die op het eerste zicht niet veel voorstellen, maar doorheen vele generaties geperfectioneerd zijn. Beter dan in Mexico vindt je de taco’s hier niet, maar Guatemala heeft in ieder geval veel geleerd van zijn grote buur. Grote eters gaan een tweede portie taco’s nodig hebben, maar €2 geeft je dan weer recht op 2 borden met telkens drie taco’s. Een andere optie is een dessert halen in bakkerij Santa Clara om af te sluiten. Voor dezelfde prijs kunnen het er zelfs best twee zijn!

BURGER CLUB Santa Rosa

Het zijn de beste burgers in Antigua wordt door velen geroepen. McDonalds mag dan wel de mooiste locatie hebben van heel Antigua, na slechts één hap vindt je de wandeling van 10 minuutjes naar Santa Rosa al meer dan waard. Ons moet je heus niet geloven, maar neem dan alvast een kijkje op hun Facebookpagina. Santa Rosa is zeer actief op sociale media en probeert je hier te verleiden met recente foto’s van hun meesterwerken. Houd hun deals in het oog die je wat geld kunnen uitsparen. Op het moment van schrijven waren alle burgers €4. Geen fan van burgers? Ga dan voor de overheerlijke quasadilla’s (€4 voor 2 vegetarische) of chickenwings (€7 voor 12)

CHOCOMUSEUM

Het chocomuseum komt niet terug in onze top 7 omdat wij dit meer als een tussendoortje zien. Zelfs indien chocolade niet je ding is (als dit mogelijk is) of je honger even weg is (wat nooit voorvalt bij ons) kan je hier terecht om meer te weten te komen over het gehele productieproces. Guatemala is zoals zijn buurlanden een grote producent van koffie en cacao. Andere steden in Centraal – Amerika en Zuid – Amerika hebben soortgelijke musea en bieden naar onze mening zelf iets meer proevertjes aan. Hun sterkste punt is zonder twijfel de uitgebreide uitleg die je achteraan in het museum terugvindt.

Streetfood

Tijdens ons verblijf in Leon, Nicaragua begonnen wij streetfood pas echt te appreciëren. De beste plaatsjes in Antigua kunnen we hier dus helaas niet vermelden. Anderzijds hebben wij tijdens onze hele tijd in Antigua nooit hetzelfde aanbod aan streetfood gezien dan in de andere landen van Centraal-Amerika. Wanneer Antigua later ter sprake kwam werd dit ook bij andere reizigers vaak als een nadeel gezien van de oude stad. Wél heb je in Antigua goedkope lokale restaurantjes die voor ons hard geleken op kraampjes met streetfood. Taqueria El Fagol zou hier een goed voorbeeld van kunnen zijn.

Homestay

Wij waren zeer vereerd om bij een lokale familie te mogen verblijven. Een groot deel van de cultuur bevindt zich in het eten en de eetgewoonten. Na een week kunnen we zeggen dat we het meeste hebben geprobeerd, hier hadden wij anders nooit de kans toe gekregen. Onze gastvrouw Lucrecia werkte veel met advocado, rijst, bonen, tortillas, platanos en fruit als bijgerecht of hoofdgerecht. Wij wouden alles proberen wat vooral voor Pauline niet altijd makkelijk was. De lokale keuken is niet heel erg verfijnd waardoor het vet zelden van het vlees gescheiden wordt. Ook de vleessauzen zijn zeer dik en dezelfde kruiden en sausjes komen vaak terug. Een week is daarom optimaal om het spannend te houden en niet met teveel extra kilo’s verder te reizen. Meer hierover kan je terugvinden in het artikel Spaans leren in Antigua.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *