Spaans leren in Antigua

Het mooie Antigua ligt aan de voet van een gigantische vulkaan genaamd Agua. Toen diezelfde vulkaan Agua de vorige hoofdstad “ciudad vieja “ verwoestte, werd Antigua aangewezen als nieuwe hoofdstad. Na 2 grote aardbevingen besloot de toenmalige president om een volledig nieuwe hoofdstad te bouwen die nog altijd bekend staat als “ciudad de Guatemala”

BEZIENSWAARDIGHEDEN

SCHOOLTJE Don Pedro De Alvarado

ACCOMMODATIE

HOMESTAY bij een lokale familie

ACTIVITEITEN

SALSA CLASS

RUINES DE LA MERCED

MACADAMIA PLANTAGE

HONGER

LOKALE BAKKER Cafetaria De La Merced

ESCUELA Don Pedro De Alvarado

Na wat opzoekwerk besloten we drie spaanse scholen te bezoeken voor we een definitieve keuze maakten. De eerste op onze route was Don Pedro De Alvarado die ook de beste reacties kreeg op tripadvisor. Je komt meteen uit op de met kleurrijk begroeide patio waar ook de lessen door zouden gaan. Enthousiast als we zijn zagen we het al volledig zitten om hier elke dag wat spaans te komen praten. Secretaresse Lethi verwelkomde ons hartelijk. Ze was heel goed in wat ze deed en kon ons meteen overtuigen. Voor we het wisten had ze voor de volgende dag een busje geregeld richting onze lokale familie.

EXTRA INFO

Met 5 dollar per uur is Don Pedro De Alvarado één van de goedkoopste scholen van Antigua. Als je nog goedkoper wil gaan kan je altijd kiezen om Spaanse les te nemen in het stadje Xela. Wij kozen echter voor Antigua waar veel meer te zien en beleven valt dan in het veel grotere en minder toeristische Quetzaltenango. Bovendien wordt er elke dag een activiteit georganiseerd waar je hieronder meer over kan lezen.

We waren blijkbaar foto’s vergeten te maken van het schooltje. We hadden deze kiekjes terug gevonden op Dieter zijn gsm. Geen topkwaliteit foto’s, maar genoeg om jullie een idee te geven!

HOMESTAY bij een lokale familie

De dag nadat we onze handtekening hadden geplaatst onder het inschrijvingsformulier verwelkomt gastvrouw Lucrecia ons met vol enthousiasme. Zelf was zij in het verleden ook leerkracht Spaans waardoor we zelfs buiten de schooluren ons spaans konden/ moesten oefenen. Gelukkig is Dieter een goede tolk voor Pauline die de gesprekken tijdens het eten meestal niet begreep, dit kon soms tot hilarische gesprekken uitmonden. De lokale familie had meerdere kamers waardoor we meteen ook 3 top spanjaarden leerden kennen! Zoals in elk gezin waren er in dit huis regels waar men zich aan moest houden. Lucrecia was erg gesteld op het op tijd aan tafel komen. We kregen op voorhand de vaste uren meegedeeld. Elke dag was ze geen seconde te laat met het rinkelen van de ‘komen eten bel’ die aankondigt dat we aan tafel moeten komen. Zoals je kan zien op de foto’s sloofde ze zich elk gerecht uit om onze buikjes gelukkig te maken!

EXTRA INFO

Voor 237 euro krijg je 7 nachten accommodatie en 3 uitgebreide maaltijden per dag. Zeer goede WIFI, goede douches en gratis water eveneens aanwezig.

Wij hadden voor die prijs een eigen badkamer. Je kan de prijs nog iets verlagen als je een gedeelde badkamer voldoende vindt.

Terug naar school!

In tegenstelling tot België vinden de lessen buiten plaats waardoor we nooit een echt schoolgevoel kregen. Het praten ging vlot en het leren op eigen tempo. De privélessen zorgen voor zeer intensieve dagen waardoor wij niet meer dan 6h les per dag aanraden. S’avonds krijg je extra huiswerk mee en vergeet bovendien niet dat je s’avonds bij het gastgezin nog een laatste maal ondergedompeld wordt in nieuwe Spaanse vocabulario. Engels praten is hier uit den boze en wordt enkel gebruikt als het echt niet anders kan. Omdat etenstijd heilig is voor de Guatemalteken konden de maaltijden uitmonden tot een praatsessie van een twee-tal uur, iedereen bleef dan ook aan tafel zitten tot we uiteindelijk uitgepraat waren.

TUSSENDOORTJE van de bakkerij

Komende van België zijn wij met ons gat in het brood gevallen als het op goede bakkerijen aankomt. Zeer recentelijk nog kreeg België brons op het wereldkampioenschap bakken, en de prijs voor beste belegde broodje! Enkel in Antigua vonden wij 2 bakkerijen die ons steeds opnieuw lokten met hun lekkernijen tegen spotgoedkope prijzen. Tijdens onze pauzes op school konden we het dan ook niet laten om naar onze dichtstbijzijnde favoriet te gaan: Cafetaria De La Merced. Lees er meer over in onze volgende blogpost waar het allemaal draait om lekker eten in Antigua.

SALSA

Twee keer per week gaat er een gratis salsa activiteit door tijdens de pauze. Onder leiding van een zeer ervaren leerkracht leerde Dieter zijn eerste en enige passen tot dusver. De gratis rum & coca helpt tijdens het dansen, en achteraf wacht je een gratis typische maaltijd rijst met kip en tortillas.

MACADAMIA plantage

Voor ons was het niet de moeite, maar we kunnen ook dit van onze bucketlist schrappen. Het beste aan het bezoek aan de Macadamia plantage was het vervoer naar daar. Op de chickenbus is het altijd feest en de weg naar De Macadamia plantage loopt door de oude hoofstad “Ciudad Vieja”. Op het einde van de rondleiding heb je de kans om uitzonderlijk lekkere Macadamia pannenkoeken te proeven voor een overdreven 12 dollar per 3 pannenkoeken.

WEETJE

Zelf noemen ze het de mooiste WC van Guatemala en dat konden wij beamen. Het werd heel goed onderhouden en het was voor ons een eer om hier een deel van onszelf te mogen achterlaten. Wij raden het niet aan om hiervoor speciaal af te reizen naar deze plantage, maar het kan jullie misschien overtuigen in geval van twijfel.

RUINES de la Merced

Wanneer wij ruïnes zeggen bedoelen we ook ruïnes. Talloze rotsblokken stapelden zich op het binnenplein op na de laatste aardbeving in 1717. Men kan nog steeds rondkijken in enkele belangrijke kamers waardoor het voor ons echt een toffe ervaring was. Dieter fungeerde als vertaler voor de beginnelingen onder de groep, aangezien de activiteit uiteraard in het Spaans doorging. In totaal krijg je een rondleiding van 1,5 uur en het lijkt ons interessant indien je nog niet te veel ruïnes hebt bezocht. Sommige kamers werden afgesloten nadat zij een tweede functie toegewezen kregen door de jonge koppeltjes van Antigua.

Wij waren alvast supertevreden over de activiteiten die de school organiseerde. De school zorgde voor een aantrekkelijk en budgetvriendelijk aanbod waar elke student aan kon deelnemen. Niet alleen zouden wij er meteen teruggaan om onze Spaanse kennis te verbeteren, maar wij zouden hen zeer graag willen aanraden aan iedereen die op een leuke manier wil bijleren.

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *