Wat is een El Salvador?

El Salvador stond niet op ons lijstje van te bezoeken landen, maar na het vinden van een zeer goedkope vlucht vonden we het oorspronkelijk niet erg om onze route lichtjes te wijzigen. El Salvador is het kleinste maar dichtstbevolkte land van heel Centraal-Amerika. Het land telt 6,39 miljoen inwoners met hoofdstad San Salvador als grootste stad. Pauline had haar opzoekwerk rond de veiligheid van het land enkele dagen geleden gedaan, en we stelden vast dat El Salvador het gevaarlijkste land ter wereld moest zijn. Het leek ons daarom beter om een taxi te nemen tijdens onze eerste minuten in het vreemde land, die daarvan meteen gebruik maakte om ons in het zak te zetten.

Wat we in het nieuws over El Salvador horen

Sinds het begin van de 21ste eeuw ondergaat El Salvador hoge misdaadcijfers. Dit komt doordat vele Salvadoriaanse bendeleden actief in de VS teruggestuurd werden naar hun eigen land. Zij zetten hun activiteiten verder in eigen land met zware gevolgen voor de veiligheid in het land.

-El Salvador heeft 103 moorden per 100,000 inwoners in 2015 ofwijl gebeurt er 1 moord per uur.

-In 2015 was El Salvador het gevaarlijkste land van het westelijk halfrond met een totaal van 6656 moorden. Venezuela was dat jaar 2de en Honduras 3de. (Blogpost over Honduras volgt later)

-Er zijn 25,000 bendeleden actief in El Salvador met een extra 9,000 in de gevangenis

-Op 13 januari 2017 onderging El Salvador voor het eerst in 2 jaar een dag (opeenvolgende 24H) met geen enkele moord. Wel stierf iemand aan zijn verwondingen van enkele dagen terug, maar dit wordt niet meegeteld als een moord.

-De meest bekende bendes zijn de Mara Salvatrucha of MS13, en 18th Street Gang of Barrio 18. Tot 2012 hadden zij een akkoord tot vrede maar het uiteenvallen hiervan zorgde voor ongeziene misdaadcijfers.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

VULKAAN Quetzaltepeque/ San Salvador Vulkaan

MEER Coatepeque

NATIONAAL PARK Cerro Verde

VULKAAN Izalco

ARTISANALE BIERBROUWERIJ Cadejo

ACCOMMODATIE

HOSTEL Cumbres Del Volcan

HOSTEL Lonigo

HIKEN

VULKAAN llamatepec / Santa Ana vulkaan

VERVOER

SHUTTLE naar Guatemala

TAXI in de hoofdstad

LOKALE BUS vermijden

De Internationale Luchthaven van San Salvador

Aankomen op de luchthaven van San Salvador was zoals we eerder meemaakten in Myanmar. Een zeer kleine luchthaven en geen andere toerist op onze vlucht te bekennnen. Het contrast is groot wannneer je net nog op één van de grootste luchthavens van de Verenigde Staten was. De babageband, de douane en de uitgang waren bijn naast elkaar gelegen waardoor we niet lang moesten zoeken waar we heen moesten. We beantwoorden enkele korte vraagjes van een nerveuse douanierster die ofwijl haar eerste weken doormaaktte, of nog niet veel toeristen tegenkwam, en gingen dan op zoek naar een taxi.

TAXI in de hoofstad

Een taxi nemen is altijd duurder dan de bus dus wees bereid om extra te betalen voor deze comfortabelere manier van reizen. De normale prijs tussen Comalapa International Airport en het stadscentrum begint vanaf 25 dollar. Dit valt best mee voor de totale afstand van 50 km richting onze hostel. Uiteindelijk betaalden wij 34 dollar aan onze chauffeur door niet op voorhand een richtprijs overeen te komen met onze chauffeur. Tijdens het verdere verloop van onze trip hebben we deze fout geen tweede keer meer gemaakt. In de binnenstad betaal je tussen 5 en 10 dollar voor een taxirit.

Safety First!

Wat leek op een opendeurdag van het leger, is in San Salvador dagelijkse realiteit. Waar je ook zag was wel een gewapende agent of veiligheidspersoon te zien die al dan niet een ingang of domein verdedigde. Men zegt wel eens dat een eerste indruk zo belangrijk is dat 5 goede ervaringen nodig zijn om een slechte kennismaking goed te maken. Achteraf gezien zijn we met een zeer goed gevoel vertrokken, maar we waren niet lang genoeg in het land om de Salvadorianen echt de kans te geven hun land aan ons te leren kennen.

Gevaarlijkheidsgraad

Hostel Cumbres Del Volcan

Onze hostel Cumbres Del Volcan was gelegen in de buurt van de ambassades wat wordt beschouwd als de meest veilige buurt van heel San Salvador. Doordat El Salvador vaak vermeden wordt door toeristen, is het aanbod aan hostels zeer beperkt. Wij waren de enige toeristen aanwezig in de hostel, dus een backpackeromgeving vind je hier zeker niet. De eigenaars konden enkel Spaans, en waren zeer zuinig met het geven van tips omtrent activiteiten en vervoersmogelijkheden. Zelf ondervonden dat er 2 gouden regels zijn die je niet mag overschrijden wanneer je in San Salvador verblijft:

-Ga nooit naar buiten na 20h

-Vraag eerst na of de buurten waar je door wil reizen wel veilig zijn

Lokale Bussen vermijden

Het wordt door iedereen afgeraden om de lokale bus te gebruiken in San Salvador en bij uitbreiding in heel El Salvador. Wij hadden voornamelijk contact met locals aangezien toeristen hier schaars zijn, en die ons hetzelfde vertelden. Bendes gebruiken hier een geweer bij het overvallen van toeristen en twijfelen niet om de trekker over te halen. Anders dan op straat loop je meer risico op een bus omdat de buschauffeurs geviseerd worden door de bendes. De busagentschappen moeten namelijk commissie betalen aan de bendes. Wanneer ze dit niet doen worden hun buschauffeurs doodgeschoten. Zo zijn in El Salvador de afgelopen 3 jaar al meer dan 300 buschauffeurs gedood doordat de bendes hun geld niet kregen. Je wil dan ook echt niet op een bus zitten wanneer dit gebeurt.

Maak kennis met gids Samir

Na rondvragen in andere hostels zagen we een gloednieuwe A6 affiche hangen van wat wel een behoorlijk groot reisagentschap moest zijn. Achteraf ontdekten we dat de affiche 3 dagen oud was en dat we de eerste klanten waren van gids Samir. Hij kwam ons speciaal ontmoeten in onze hostel om ons te overhalen van zijn kennis en ervaring. Wij dachten “por que no?” en de volgende ochtend om 7h waren we op weg naar de veel mooiere omgeving van San Salvador.

Hostel Lonigo

In één van de hostels waar we gingen luisteren voor aanbevelingen hielpen ze ons echt heel goed voort. Lone Hostel is in dezelfde veilige buurt gelegen en is veel meer een plaats om nieuwe mensen te leren kennen. Bovendien hebben ze een zwembad en engelstalige medewerkers, wat heb je nog meer nodig!

Vulkaan Quetzaltepeque

Vulkaan Quezaltepeque wordt ook wel de San Salvador vulkaan genoemd. De vulkaan grenst immers aan de hoofdstad en is duidelijk zichtbaar vanuit de stad. Wanneer je een foto van San Salvador opzoekt, zie je vaak de vulkaan op de achtergrond. Gelegen vlak naast de stad was vulkaan Quezaltepeque dan ook de eerste stop op onze route. We hebben Quezaltepeque niet beklommen, omdat de uitzichten mooier zijn vanaf vulkaan Llamatepec (met een mooi zicht op Vulkaan Izalco). Wij zijn gewoon even goedendag gaan zeggen aan de voet van de vulkaan.

Prijs per persoon: 3 dollar voor de hele dag

Je kan de vulkaan makkelijk op jezelf beklimmen als je een manier vindt om er te geraken. Het moeilijkste vonden wij om veilig en goedkoop transport te vinden naar de voet van de vulkaan. Daarom opteren wij voor een gids. Een ticket geeft je toegang tot het nationale park rond de vulkaan.

Nationaal Park Cerro Verde

Een halfuurtje later parkeerden we onze auto in het nationale park “Cerro Verde”. We waren niet de enige toeristen, aangezien het nationale park immens populair is bij de Salvadoriaanse bevolking. Aan het begin van de beklimming vindt je een vakantiecomplex terug, waar je met je gezin kan verblijven. Check zeker het houten uitzichtpunt richting Vulkaan Izalco uit op 100 meter van de parking. Wij waren er op de religieuze zondag, en waren al snel omringd door een Mormoonse kerkgroep op uitstap.

Toegangsprijs: $3 per persoon en $1 per auto

Vulkaan Llamatepec

Vanuit Cerro Verde vertrekken er elke ochtend twee georganiseerde tours(8h30 en 11h) richting de top van vulkaan Llamatepec. De vulkaan is ook bekend onder zijn andere naam “Santa Ana vulkaan”. Terecht doordat de vulkaan veel makkelijker en goedkoper te bereiken is vanuit Santa Ana. Enkele jaren geleden heeft de overheid beslist om de hike enkel mogelijk te maken onder speciale politiebegeleiding doordat zoveel toeristen overvallen werden in de beboste gebieden op weg naar de top.

Net op de dag dat wij de beklimming deden was er niet genoeg politiebegeleiding aanwezig (Minstens 3 politieagenten moeten meegaan met een groep toeristen) Gelukkig ontmoeten we een groep van 28 militairen die de beklimming deden in het kader van hun opleiding in leiderschap.Zij stonden in voor onze bescherming tijdens de beklimming en grepen hun kans om ons volledige levensverhaal uit te horen. Velen van hen waren dan ook nog nooit buiten de landsgrenzen geweest.

Vulkaan Llamatepec is de meest actieve en met 2400 meter de hoogste vulkaan van heel het land. Het duurt ongeveer 1h30 om de top te bereiken vanuit Cerro Verde en een extra uur om terug beneden te geraken. Het is geen moeilijke hike met uitzondering van enkele steilere stukken, maar het is natuurlijk klimmen. Onderweg heb je enkele zeer mooie uitzichten op de vulkaan Izalco en bovenaan wacht een supermooi zicht op het meer van Coatepeque.

Toegangsprijs: $6 per persoon te betalen aan de inkom van het de hike na ongeveer 5 minuten wandelen vanuit Cerro Verde.

Meer van Coatepeque

Cadejo Bierbrouwerij

De artisanale bierbrouwerij van Cadejo is de beste plaats in San Salvador om bier te degusteren. Ga hier niet naartoe wanneer je enige doel zo snel mogelijk dronken proberen te raken is aangezien de prijzen hoger liggen dan de rest van El Salvador. Waar je normaal gezien $1 betaalt voor een pint betaal je hier meer dan het dubbele, maar uiteindelijk betaal je uiteindelijk nog veel minder dan op vele andere plaatsen.

El Cadejo

In El Salvador, men zegt dat El Cadejo lijkt op een hond maar tegelijkertijd hoeven heeft en zich beweegt als een hert. De witte Cadejo staat bekend als goedwillend en eet enkel bloemen die op de vulkanen voorkomen. De witte Cadejo beschermt mensen zoals dronkaards en zwervers en mensen die slechte keuzes maken in hun leven onder invloed van de zwarte Cadejo. Deze is slecht van wil, heeft gloeiende rode ogen en eet pasgeboren puppies. Velen geloven dat hij de duivel is die simpelweg een andere vorm aanneemt. De zwarte Cadejo kan net zoals de mens op zijn achterste poten staan om boksen uit te delen aan zijn slachtoffers. Zowel de zwarte als de witte Cadejo verschijnen mysterieus in de nacht en leven onder de bewoners van de vulkanen.

Shuttle naar Guatemala

Wij kozen voor Ticabus om ons naar Antigua te brengen vanaf San Salvador. Ticabus wordt meestal als de goedkoopste maar toch veilige keuze aanbevolen. We moesten de volgende dag overstappen in Guatemala-City en hadden een toffe hostel gevonden, maar zijn er nooit geraakt. Onze bus had namelijk motorpech in het midden van de route, en we moesten 3h wachten op onze volgende bus. Zoals vele bushaltes is de buurt errond nooit de veiligste, en we verbleven dan maar in het hotel vlak naast de bushalte. Pauline was niet tevreden, en uiteindelijk kregen we ons vervoer naar Antigua volledig gratis als compensatie. Goed gedaan Pauline!

Prijs: $20 pp naar Guatemala City & $13 pp naar Antigua (die we gratis kregen)

1 reply
 1. Omer
  Omer says:

  Hey dag DIeter en Pauline

  Goe bezig , mooie foto,s.
  Als ik naar de foto,s kijk , begint het te kietelen. Hier is de herfst begonnen, en veel minder
  mooie zichten .
  We blijven u volgen .
  Keep it safe.

  Gr Omer Godelieve

  Beantwoorden

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *