Wat je kan verwachten van Acatenango

moeilijkheidsgraad

6h15

Doorheen de luiken van onze slaapzaal zien we de eerste zonnestralen binnenkomen. Onze wekker loopt af en we draaien ons nog eens om onder die warme dons. Wat kunnen we eigenlijk verwachten van de hike Acatenango? Zonder dat we het op die moment beseffen kijken we aan tegen één van de zwaarste hikes van de hele reis. Het vraagt de nodige concentratie om muisstil al je spullen bij elkaar te pakken in een pikdonkere kamer. Deze techniek is één van de vele dingen die we onszelf aanleren tijdens het reizen.

7h30

De shuttle pikt ons op aan de hostel. Wij gaan nog even langs bij onze favoriete bakkerij Santa Clara: check onze vorige blogpost Top 7 plaatsen om te eten in Antigua voor foto’s en andere ontbijtsuggesties. Nadat we alle hostels passeren is het ongeveer 1,5h rijden naar de start van de trail, waardoor we perfect ons ontbijtje onderweg kunnen opeten.

9h30

Gids Gilbert leeft in een dorpje niet ver van de voet van vulkaan Acatenango. Er werken ongeveer 20 mensen bij Gilbert waarvan wij de meesten ontmoeten op de verzamelplaats. Het geld dat hij met de gidstochten verdient doneert hij integraal aan de plaatselijke gemeenschappen in het gebied. Het was leuk om te horen hoe Gilbert over de verschillende projecten vertelt die hij onderneemt. Ons geld wordt besteed aan een gloednieuwe speelveld met allerlei toestellen en attracties voor de plaatselijke kinderen. Aangezien zelfs een schommel niet vanzelfsprekend is in Guatemala kan je wel raden welke positieve impact Gilbert heeft.

Wat neem ik mee?

De avond voordien overlopen we samen wat we meenemen op onze tocht en wat we in de hostel laten. Three Monkeys Hostel biedt kastjes aan waar alle spullen veilig kunnen achterblijven. Je grote trekzak heb je zeker nodig om alle voldoende mee te kunnen nemen.

Op het verzamelpunt wil iedereen afscheid nemen van de laatste echte WC en worden ook alle rugzakken herverdeeld. Wij hebben geluk aangezien tent, slaapzak en matje op de top bleven. Afhankelijk van je gids moet je deze al dan niet zelf naar boven dragen. We krijgen wel te horen dat deze terug mee naar beneden moeten.

CHECKLIST

De beste voorbereiding is nog steeds een lijstje van dingen die je zeker niet mag vergeten. Onze papieren lijstje typen we hieronder even voor jullie uit:

 • Je grote Backpack met regencover
 • Regenjas tijdens de hike en winterjas tijdens de avond (in ons geval éénzelfde jas)
 • Muts en handschoenen die je nodig zal hebben op de top
 • Wandelschoenen
 • Kussentje en eventuele binnenslaapzak
 • Snacks & Water (je passeert wel één kleine winkeltje met een klein assortiment)
 • Zonnebril die je hopelijk veel kan gebruiken
 • Fototoestel of Camera van je GSM
 • Flashlight of GSM
 • Extra warme kleren voor s’avonds & eventueel extra droge kleren voor de volgende dag
 • 350 pesos te betalen aan onze gids & 50 pesos te betalen aan de ingang van het park

Onze gids Gilbert voorziet voor ons:

 • Ontbijt & Lunch (Deze draag je zelf) & Avondmaal
 • Slaapzak, tent & Slaapmatje

10h30

10 minuutjes rijden van het huis van Gilbert ligt de start van de hike. Enkele lokale vrouwen proberen nog water te verkopen aan de twijfelaars en enkele zelfgemaakte wandelstokken te verkopen aan diegenen die niet weten of ze fysiek in orde zijn. Onze vier gidsen stellen zichzelf voor en voor de derde keer deze week leiden zij ons enthousiast de weg naar de top. Iedereen schuifelt gezellig met hen mee en het lijkt erop dat de sfeer in de groep goed zit!

11h00

Wanneer we ons neerzetten voor een drinkpauze is het al wat stiller dan 30 minuutjes geleden. Elke 15-20 minuten wordt er gestopt voor even te drinken en de laatsten van de groep te laten aansluiten. Deze pauzes van niet meer dan 5 minuutjes bleken achteraf genoeg te zijn om iedereen op adem te laten komen voordat de volgende work-out eraan komt. Iedereen realiseert zich dat ze eigenlijk te veel snacks meehebben en er wordt volop gegeten en gedeeld.

13h00

We arriveren op onze lunchplaats die gevormd wordt door enkele handig geconstrueerde bankjes. Het net afgelegde parcours stopte geen seconde met steil omhoog te lopen. Soms zijn geïmproviseerde treden nodig om de beklimming te kunnen voltooien. Onze lunch bestaat uit kip & rijst met koude groentjes. Welverdiend na een superzwaar deel I ! Als we onze gids mogen geloven is deel II iets minder zwaar. Exact dertig minuten later vertrekt de groep richting kampplaats.

16h00

Aangekomen op onze bestemming van dag I ! Verzuurde benen worden snel vergeten door een wondermooi uitzicht richting vulkaan Fuego. Met een hoogte van 3763m is vulkaan Fuego iets minder hoog dan vulkaan Acatenango. Fuego is een stratovulkaan en lijkt op één van die perfect gevormde vulkanen die je in films aantreft. Vulkaan Fuego speelt een hoofdrol in deze wondermooie hike doordat de vulkaan bijna onophoudelijk blijft uitbarsten. De vulkaan bevindt zich niet ver van Acatenango en het zicht is dan ook fantastisch.

19h00

Eindelijk tijd om te eten! We krijgen tortillas met een wok van verse groentjes. Als dessert is er altijd plaats voor marshmallows en warme chocomelk. Het uitzicht van de tent kan niet mooier zijn. In het midden van de nacht ziet de lava er meer oranje uit dan ooit tevoren. Supereinde van een vermoeiende dag!

21h00

Het is ietsje na negen en we besluiten wat te rusten om klaar te zijn voor de volgende dag. De vulkaan is zeer actief die avond en maakt belachelijk veel lawaai. Dieter kan het niet laten om een paar keer te kijken hoe groot de explosie wel niet is, waar hij achteraf gezien geen spijt van heeft.

03h30

Yes, eindelijk beweging in het kamp. De gidsen gaan van tent tot tent om zeker te zijn dat iedereen wakker is. Wij waren al even wakker aangezien Pauline maagproblemen kreeg in het midden van de nacht. Telkens wanneer haar maag begon te werken, volgde de vulkaan met een ander type uitbarsting. Bovendien is het ijzig koud op een hoogte van 3500m. Een heldere sterrenhemel en matige wind haalt de gevoelstemperatuur nog meer omlaag . Zelfs een dikke slaapzak en twee extra truien krijgen ons niet comfortabel warm.

03h45

We beginnen onze laatste beklimming naar de top. Zonder grote rugzak zou dit laatste deel iets vlotter moeten gaan. De vulkaan heeft echter andere plannen en maakt er tot de allerlaatste meter 3976 een memorabele beklimming van. De ondergrond aan de top bestaat uit los zand en kleine steentjes. Elke stap die je zet laat je voet een halve stap terug in het zand zakken. De ijzige wind is goed voelbaar en wij zijn HEEL blij met onze handschoenen en muts.

05h30

De finish is bereikt, de vulkaan is overwonnen! In een lang vervlogen tijd zouden we een goed plekje zoeken om onze naam te vereeuwigen, maar wij kiezen ervoor om een foto te maken. De sterke wind zou onze naam immers snel genoeg doen verdwijnen en een foto staat altijd beter op de schouw. Net wanneer we denken dat het uitzicht niet mooier kan zijn, begint de vulkaan aan zijn volgende show. BANG! Een luide knal, met daarna de perfecte rookpluim. Beter hadden we het niet kunnen wensen.

07h00

Tijd voor ons welverdiend ontbijt! Met hernieuwde krachten en weer wat minder gewicht beginnen we onze tent op te ruimen. Nu duurt het niet lang meer voor we de terugtocht aanvatten. De sfeer zit goed en iedereen weet dat het zwaarste deel voorbij is. Jammer genoeg begint het einde ook in zicht te komen. Het is net alsof we het lijden nog gaan missen.

10h00

Gilbert staat ons op te wachten aan het begin van de trail. Die high five verdienen we zeker wel! Rugzak op het dak en terug naar Antigua! Wat doen we eerst bij aankomst, eten of douchen? Ik weet Pauline haar antwoord al, en plots staan we weer diezelfde heerlijk-naar-vers-brood-en-koffiekoeken-ruikende kamer binnen waar het avontuur de dag voordien begon. Het lijkt wel een droom: zeer kort en onrealistisch.  Onze grootste verwezenlijking is dat onze grenzen alweer een klein stukje verlegd werden, en zo komen we weer wat dichter bij ons ultieme doel: ten volle genieten van al het beste wat onze wereld te bieden heeft!

Gids Gilbert

In ianuari 2017 werden 6 toeristen dood teruggevonden op 300 meter van de top van vulkaan Acatenango. Allen waren zij dood gevroren door een gebrek aan kennis van de omstandigheden bij de gids en een gebrek aan degelijk camping materiaal. Dit agentschap was de ongelukkige en moest de gevolgen dragen maar het had evengoed bij andere gidsen kunnen voorvallen. De omstandigheden dwongen de overheid om in te grijpen zodat het materiaal, het eten en de kennis bij de gidsen voldoende in orde zijn. De prijzen zijn iets duurder geworden en liggen zeer dicht bijeen, maar je krijgt gegarandeerd waar voor je geld!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *