YOHO national park

Supermooi, maar iets minder bekend dan grote buren “Jasper National park” en ‘Banff National Park” is “Yoho national park” echt een topper. Het park ligt wat verder weg van de drukbezochte verkeersader genaamd “Icefields Parkways” waardoor veel toeristen met een iets drukker schema kiezen om dit park over te slaan. Ook binnen het park is het net iets meer zoeken naar de bezienswaardigheden die het park rijk is, wat wij net het leuke vonden tijdens ons bezoek aan Yoho. In deze blogpost sommen we alvast de dingen op die je moet gedaan hebben.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

EMERALD LAKE

TAKAKKAW FALLS

WAPTA FALLS

LITTLE TOWN FIELD

SLAAPPLAATS

CAMPING MONARCH

CAMPING TAKAKKAW FALLS

HIKING

EMERALD LAKE

TAKAKKAW FALLS

WAPTA FALLS

activiteiten

KAJAKKEN Emerald lake

PICKNICKEN Emerald lake

RAFTEN kicking horse river

Emerald Lake

Op 30 minuten rijden van de Icefields parkway route 93 bevindt zich Emerald Lake. Indien je niet de tijd hebt om Yoho National Park helemaal te bezoeken, kies er dan voor om enkel langs Emerald Lake te passeren. Het is de moeite waard en tot de dag van vandaag nog steeds één van onze favorieten!

Emerald Lake loop

Een gemakkelijke maar wondermooie hike van ongeveer 1 uur brengt je rondom het hele meer. Een aanrader omdat de verschillende perspectieven op het meer elke keer opnieuw voor een heel ander uitzicht zorgen. Wij kwamen aan in de late namiddag, net voor het vallen van de avond. Wanneer de kajakkers van het water zijn wordt het meer een spiegel. Met behulp van de ondergaande zon zijn de reflectie’s magisch!

moeilijkheidsgraad

Extra info

Emerald Lake werd pas in 1882 ontdekt, waardoor veel van de oorspronkelijke vegetatie en wildlife langsheen het meer bewaard zijn gebleven. Vooral wilde orchideeën alsook elanden, Ospreys (zeearend) en Loons (Zeeduiker) maken gebruik van Emerald Lake als belangrijke waterbron.

Weetje

De indrukwekkende kleur van het meer wordt veroorzaakt door reflecterend licht van mergel (mix van klei en calciumcarbonaat) Overblijvend kalksteen (met calciumcarbonaat) uit de laatste ijstijd. Men vindt het nog steeds op de bodem van Emerald Lake. Het water is ondiep waardoor de zon op een zonnige dag tot op de bodem geraakt en zorgt voor de gekende kleurrijke reflectie.

Kajakken

Om het na Maligne Lake een tweede keer te doen, was kajakken op het meer voor ons buiten ons budget gegrepen. Het water is ijskoud waardoor potentiële zwemmers enkel het water betreden op zoek naar een beetje afkoeling van de drukkende zomerhitte. PS : Je mag maar met max. 3 personen in een canoe.

1 uur = $ 60.00 (inclusief tax)

Picknicken

In plaats van te gaan kajakken kozen wij met vier voor een gezellige pick-nick naast het meer. De picknicktafels bevinden zich vlakbij de parking, en geeft een uitzicht waar het gemiddelde sterrenrestaurant jaloers op zou zijn. Er zijn tafeltjes dichtbij de toiletten, maar jammer genoeg kan je daar geen water halen om te koken. Naast drinkbaar water dien je eveneens zelf je gasvuurtje mee te nemen, aangezien een kampvuur maken verboden is. Wij waren voorbereid en hadden een perfecte ‘dinner with a view’.

Gratis

Topcamping Monarch

Camping Monarch is je redding wanneer alles volboekt is en je niet meer weet waar naartoe in het hoogseizoen. Net zoals vele anderen waren ook wij hier gestrand na ons bezoek aan Emerald lake. Ons plan was om voor dag en dauw naar Lake Louise te vertrekken waardoor wij niet buiten de parkgrenzen wouden kamperen. Na ons bezoek aan Emerald Lake was de avond al gevallen en konden we stiekem ons tentje opzetten op camping Monarch, om de volgende morgen voor alle anderen verder op ontdekking te gaan in de Rocky Mountains.

Een tweede nacht

Camping Monarch had door de grote massa gestrande toeristen opvallend veel weg had van festivalcamping C3 op Werchter. Deels uit noodzaak, maar ook deels uit gemakzucht, werd Camping Monarch opnieuw onze gratis verblijfplaats. Zoals eerder vermeld is Camping Monarch de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de drie grote nationale parken: Yoho, Banff en Jasper. Opnieuw kwamen we tijdens het vallen van de nacht aan, en maakten we ons uit de voeten zodra de zon opkwam.

Takakkaw Falls

Volg de weg langsheen Camping Monarch verder tot het uiterste einde. Parkeer op de parking en volg een makkelijke hike van 15 minuten richting de waterval. Deze is reeds te zien en te horen vanaf de parking. Het laatste stukje van de hike kan je best je regenjas aantrekken want niemand is veilig voor het spatten van de waterval.

moeilijkheidsgraad

Het laatste stukje van diezelfde parking is gereserveerd voor camping “Takakkaw Falls” In tegenstelling tot andere campings laat men geen auto’s toe op de camping zelf, waardoor je 10 minuten naar je tent moet wandelen. Ga eerst op verkenning en kijk waar er nog plaats is. Wanneer je een plekje hebt uitgekozen, reserveer dit dan met behulp van een papiertje dat je vindt aan de receptie. Deze camping is een aanrader aangezien alle plaatsen een fantastisch uitzicht hebben op de waterval. Voor ons was dit geen optie omdat één van onze reisgezellen in de auto slaapt en wij niemand achterlaten op de parking.

Kicking Horse river

Rafting

Via Banff Adventures boekten wij een rafting trip op de ondertussen beruchte Kicking Horse River. Wij besloten meteen in de ochtend te gaan wanneer het nog niet te warm was. Vanaf 9h werd ons een zeer uitgebreide uitleg gegeven over de uitrusting en de veiligheid. De uitrusting werd ons achteraf aangereikt, we zagen er zeer fashionable uit . Na een uurtje waren we klaar om te vertrekken en begonnen we aan onze 20 km lange tocht stroomafwaarts. Onze gids heette AJ en met zijn 6 jaar lange ervaring als rafting instructeur was hij een fantastische kapitein!

Inbegrepen in het pakket zat eveneens een barbecue met hamburgers en koude groentjes. Dit is nog een reden waarom wij het aanraden om in de voormiddag te raften. Als je eerst eet en erna gaat raften zal niet alleen het water klotsen, maar ook je buik! Je zal waarschijnlijk te veel gegeten hebben om meteen met je rafting trip te starten. Want geef toe, als het eten gratis is eet je toch je buikjes rond.

KICKING HORSE CLASSIC : $135

Je kan alle prijzen en info van de andere rafts en het transport vinden op de Banff Adventures website.

Weetje

De wildheid van het water bevindt zich tussen het zeer makkelijk te bevaren wildwater niveau 1 tot het onbevaarbare wildwater niveau 6. Met een plus of een min kan het wildwater nog iets specifieker worden omschreven, bijvoorbeeld wildwater 3+ of wildwater 4-.Voor de Colorado rivier die Grand Canyon doorkruist zijn 6 klassen niet genoeg en werkt men met 10 klassen van moeilijkheidsgraad.

Raften op rivieren met klasse 6 is levensgevaarlijk waardoor het vaak vandaag de dag niet meer toegelaten is te raften op deze rivieren. Voorbeelden hiervan zijn de ‘White River’ te Oregon en de ‘Niagara River’ in New York. Raften op de Kicking Horse Rivier met zijn klasse 1 – 4 stroming gaf ons zeker al voldoende uitdaging.

Wapta Falls

Na de rafting was een bezoek aan de Wapta Falls een logische keuze. Het ligt immers vlakbij de start- en eindplaats van onze rafting. Oorspronkelijk dachten we via een kortere weg de magische falls te bereiken, maar dit plan viel letterlijk en figuurlijk in het water door de krachtige kicking horse river die onze doorgang versperde. Dan maar langs de 2 km lange toeristische hike die je naar het viewpoint brengt. Vanaf het viewpoint heb je een mooi en volledig bovenaanzicht op de waterval.

Als je de watervallen vanaf begane grond wil beleven moet je verdergaan langsheen een supersteile en glibberige afdaling richting het eiland net achter de waterval. Niet alleen heb je een mooi uitzicht, maar de kracht van de waterval is hier heel voelbaar. Als je jezelf zo ver krijgt om over het water naar de berg recht tegenover de waterval te gaan zal je die dag niet meer moeten douchen. Je wordt hier kleddernat door het spatten van de waterval. De kracht van het water zorgt voor windvlagen die je bijna omver blazen, super indrukwekkend.

moeilijkheidsgraad
2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *